Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na neziskovky – s bičem, nebo s důvěrou?

S neziskovkami je v některých ohledech potíž. Vyznat se ve změti organizací – nemluvě o jejich různých právních formách – je obtížné pro politika, občana i dárce, někdy dokonce i pro lidi, kteří v nich pracují. 

Spolky vidí své zájmy jinak než „ópéesky“ (obecně prospěšné společnosti), pacientské organizace vidí svět jinak než ochránci přírody, organizace pečující o seniory řeší jiné problémy než aktivisté v boji za lidská práva. Různorodost neziskového sektoru i zájmů organizací v něm působících ukázal ve vší nahotě i nedávný kulatý stůl konaný pod mou záštitou a trochu (záměrně) provokativním názvem „Bič na neziskovky?“ na půdě poslanecké sněmovny. Chtěl přinést odpověď na otázku, zda je pro stát výhodné, aby nevládní sektor rozvíjel samoregulaci, tedy aby sám a nezávisle na státu hledal cesty, jak pracovat lépe a transparentněji nad rámec zákona. Mimoděk ale otevřel zásadní otázky vztahu důvěry mezi neziskovým sektorem a státem.

Tak především platí, že nezisková organizace jako projev fungující občanské společnosti by z principu měla usilovat o svou nezávislost, a to včetně finanční. Je proto potěšujícím zjištěním, že ze samotného „nezisku“ přicházejí stále častěji iniciativy, které chtějí posílit jeho důvěryhodnost a v návaznosti na ni rozšiřovat příjem finančních darů od soukromých dárců. Součástí takové snahy je bazírování na vícezdrojovém financování, rozuměj nespoléhat se jen na státní dotace. Děje se tak za nelibého přihlížení těch organizací, které se naopak naučily žít výhradně z eráru a nechtějí vydávat svoji energii na získávání podpory ze soukromých zdrojů.  

Stát by měl umět snahu té zodpovědnější části nezisku výrazněji ocenit. Má k tomu v zásadě dvě možnosti. Zohledňovat aktivitu a dlouhodobou finanční stabilitu organizací ve své dotační politice, a současně pracovat na takovém legislativním prostředí, které bude pro tyto organizace výhodnější než pro ostatní. Může třeba lépe podporovat soukromé dárcovství, z něhož logicky těží jen aktivní část nevládek, nebo omezovat právní regulaci tam, kde jejich snahu zbytečně brzdí. Dobrým příkladem je zkostnatělá a přebyrokratizovaná úprava pořádání veřejných sbírek, kvůli které se leckterá malá nebo regionální dobročinná organizace dvakrát rozmyslí, zda sbírku vůbec uspořádá. Je dobrou zprávou, že právě tady se stát probudil a ministerstvo vnitra připravuje žádoucí změny.

Realitou však zůstává, že velká část neziskovek veřejné peníze stále potřebuje a potřebovat bude. A tak nastupuje další otázka, koho a za jakých podmínek by stát měl z veřejných prostředků dlouhodobě podporovat. Na jedné straně daňoví poplatníci platí za projekty, které jsou sporné a vyvolávají veřejnou kritiku. Proč jdou například z evropských fondů peníze na genderové studie, ale za podporu rodin s dětmi museli poslanci v minulém volebním období bojovat? Na straně druhé si stát u nezisku kupuje nezbytné služby, které sám pro své občany potřebuje, ale poskytnout je v potřebné míře neumí, a to zejména v sociální oblasti. Je pak zcela logické a správné, že tyto služby nakupuje u neziskového sektoru.

Současná legislativa ani dotační politika státu však nedává srozumitelné vodítko, jak mezi různými oblastmi zájmů rozlišovat. V minulosti měli zákonodárci na stole definici veřejné prospěšnosti, která měla takové tápání ukončit. Pokus dostat ji do zákona ale ztroskotal mimo jiné na tom, že se nepodařilo naleznout shodu uvnitř samotného neziskového sektoru. Je otázkou, zda není na čase tento koncept oprášit. A spolu s tím ukončit nešvar, který se s tímto sektorem táhne již od devadesátých let, kdy se organizace začaly posuzovat podle svých právních forem, místo aby se zohledňovala jejich činnost. Pro začátek stačí vnímat rozdíl mezi organizacemi zájmovými a dalšími; zejména organizacemi servisními, které pracují a poskytují konkrétní služby potřebným lidem, a organizacemi advokačními, do nichž lze zařadit i dnes mimořádně hlasité organizace z oblasti lidských práv. Tedy ty, které hájí dílčí zájmy vybraných skupin a vstupují do veřejných debat s konkrétními a mnohdy protichůdnými politickými požadavky.

Vztah státu a neziskového sektoru musí stát každopádně na vzájemné důvěře a respektu. A k tomu by měly přispívat obě strany stejnou měrou. Stát na neziskovky žádný bič nepotřebuje. Stačí, když si bude umět sebevědomě stanovit své priority a jasná a hlavně spravedlivá pravidla pro jejich podporu. Pokud někdo naříká, že veřejné peníze spotřebovávají nepotřebné nebo škodlivé organizace, je to především chyba státu, který o rozdělování veřejných peněz rozhoduje. Neziskové organizace by pro změnu měly státu napomáhat tím, že prokážou snahu o svou skutečnou nezávislost a zbaví se nálepky dotačních příživníků (tady opět s výhradou organizací v sociálních a jiných službách, kterým stát platí za měřitelnou odváděnou práci). Měly by si shánět své vlastní dárce a třeba i cestou vlastní regulace zlepšovat své fungování a transparentnost. Je to nejlepší cesta, jak zvyšovat svou důvěryhodnost v očích politiků, veřejnosti i dárců, kteří pro ně budou stále nepostradatelnější. To vše samozřejmě v žádném případě neznamená, že by stát na všech svých úrovních neměl podporovat neziskový sektor v celé jeho šíři – jen je třeba nevyhnutelně prioritizovat.

Spolupráce mezi státem a neziskovým sektorem má každopádně více rovin a debata o ní i jejích limitech nesmí být do budoucna tabu. Obzvláště ne v situaci, kdy stát vzhledem ke stavu veřejných rozpočtů obrací každou korunu.

Autor: Pavel Staněk | středa 9.11.2022 10:42 | karma článku: 14,30 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Pavel Staněk

Kolik stojí chudoba

„Chudoba v Česku ohrožuje miliony lidí včetně střední třídy,“ přečetl jsem si nedávno v článku na téma aktuálních dat týkajících se ohroženosti chudobou. To číslo mě na první pohled vyděsilo.

8.4.2024 v 7:59 | Karma: 15,58 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Máte padáka? Zákoník práce potřebuje facelift.

„Vy jste se zbláznili! Navrhovat výpověď bez udání důvodu, to je politické harakiri.“ Tak nějak by před pár lety či měsíci, vypadalo varování před změnami zákoníku práce, které by posílily práva zaměstnavatelů na úkor zaměstnanců.

7.2.2024 v 7:45 | Karma: 12,44 | Přečteno: 649x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

S umělou inteligencí stát nesmí zaspat

Jak ukázala i nedávná panelová diskuze ve sněmovně (měl jsem tu čest ji organizovat), v digitalizaci a zavádění umělé inteligence (AI) česká ekonomika v evropském porovnání zaostává.

15.11.2023 v 16:11 | Karma: 4,98 | Přečteno: 131x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Když poslance bolí zvedat ruku…

Vládní koalice to neměla v programu, přesto to prosadila v parlamentu. Mluvím o prodloužení možnosti čerpat tzv. náhradní výživné ze dvou na čtyři roky, tedy jeho navýšení z 24 na 48 měsíčních výplat.

30.10.2023 v 15:43 | Karma: 8,79 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Zkoušky ze znalostí? Spíš zkoušky z nedostatku

Nedostatek míst na školách zvyšuje tlak na tvrdost při přijímacích řízeních s cílem vyselektovat jen ty nejúspěšnější, a ty zařadit do systému vzdělávání. Co bude ale dál s těmi ostatními? Víme to skutečně?

10.8.2023 v 8:52 | Karma: 8,20 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 14,01
  • Průměrná čtenost 387x
Pavel Staněk je český politik a právník, v letech 2010 až 2013 a opět od října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2007 až 2010 náměstek ministra spravedlnosti ČR, člen ODS. Zakladatel advokátní kanceláře ARROWS.

Seznam rubrik