Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte padáka? Zákoník práce potřebuje facelift.

„Vy jste se zbláznili! Navrhovat výpověď bez udání důvodu, to je politické harakiri.“ Tak nějak by před pár lety či měsíci, vypadalo varování před změnami zákoníku práce, které by posílily práva zaměstnavatelů na úkor zaměstnanců.

Česko se ale mezitím ve flexibilitě pracovního trhu propadlo v porovnání s jinými vyspělými zeměmi na nelichotivé příčky a zatuhlost pracovně právních vztahů jako jeden z důležitých faktorů brzdí růst české ekonomiky. Na nezbytnost přijetí změn v českém pracovním kodexu proto hlasitě upozorňují už i odborníci a ekonomové, čerstvě také Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Snadnější proces propouštění to pochopitelně nezachrání. Výpověď bez udání důvodu se ale může stát důležitým symbolem diskutovaných změn a lakmusovým papírkem, nakolik vážně to s rozhýbáním pracovního trhu myslíme. Jedním dechem je třeba dodat, že takové opatření je myslitelné jen za podmínky, že bude vyváženo adekvátně navýšeným odstupným pro zaměstnance. A čeká nás i debata o sociálních pojistkách a zvýšené ochraně například lidí ve vyšším věku (to považuju já osobně za nezbytné). Ve hře jsou ale i další opatření. Tak třeba – umožnit zaměstnavateli navýšit standardní zkušební dobu nebo usnadnit proces propouštění v případech, kdy zaměstnanec hrubě porušuje své pracovní povinnosti. A protože není košatějších zákonů než je zákoník práce, otevírá se cesta i k dalším zjednodušením a dílčím změnám, díky kterým se pracovní vztahy v Česku mohou stát pro obě strany – tedy pro firmy i zaměstnance – srozumitelnější a v praxi lépe aplikovatelné.

Rozhodně to nebude zadarmo. Hlavně pro vládu, která bude muset takové změny zdůvodnit a obhájit a najít odvahu postavit se mimo jiné odborům, které už veřejně projevují nesouhlas. I jim je třeba vzkázat, že dnešní koncept pracovního práva nikdo bourat nechce. Pracovní právo stojí historicky – a také logicky – na zvýšené ochraně zaměstnanců jako té slabší strany v pracovně právních vztazích. Pokud se ale současně tato zvýšená ochrana nebude efektivně vyvažovat větší podporou zaměstnavatelů a jejich potřeb, bude to dál zbytečně dusit celou ekonomiku a ve výsledku škodit nejvíc těm, které má pracovní právo chránit – tedy právě zaměstnancům. Jak trefně upozorňují již zmiňovaní zástupci NERVu, nadměrečná regulace pracovního práva, včetně podmínek propouštění, váže zaměstnance v méně produktivních firmách a tím brzdí rozvoj více produktivních firem, které mají zájem nabírat nové pracovníky. Ve výsledku tak přispívá k tomu, že klesá produktivita práce v soukromém sektoru a podvazuje se konkurenceschopnost českých firem. Proto věřím, že právě v době téměř plné zaměstnanosti, kdy se podnikatelský sektor potýká s nedostatkem pracovní síly a dělá vše pro získání spolehlivých zaměstnanců, je na razantnější změny pracovního práva dobrá šance.

Jako člen sněmovního evropského výboru si však neodpustím malý postesk. Ať už se české pracovní právo pohne správným směrem jakkoliv rychle, jedním okem se stále musíme ohlížet po tom, co se děje v Bruselu, a aktivně promlouvat do podoby pracovně právní legislativy v EU. Aby se nestalo, že vlastní pravidla si uvolníme, a zcela protichůdná „ochranářská“ regulace nám z druhé strany doputuje z útrob evropských institucí (jak už se to v minulosti mnohokrát stalo). S nadcházejícími evropskými volbami se snad i tady blýská na lepší časy. Konkurenceschopnost totiž neztrácejí jen české firmy, ale i ty evropské. Pružnější pracovní trh je proto dobrým řešením i pro Evropskou unii a její budoucí prosperitu.

 

Autor: Pavel Staněk | středa 7.2.2024 7:45 | karma článku: 12,44 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Pavel Staněk

Kolik stojí chudoba

„Chudoba v Česku ohrožuje miliony lidí včetně střední třídy,“ přečetl jsem si nedávno v článku na téma aktuálních dat týkajících se ohroženosti chudobou. To číslo mě na první pohled vyděsilo.

8.4.2024 v 7:59 | Karma: 15,58 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

S umělou inteligencí stát nesmí zaspat

Jak ukázala i nedávná panelová diskuze ve sněmovně (měl jsem tu čest ji organizovat), v digitalizaci a zavádění umělé inteligence (AI) česká ekonomika v evropském porovnání zaostává.

15.11.2023 v 16:11 | Karma: 4,98 | Přečteno: 131x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Když poslance bolí zvedat ruku…

Vládní koalice to neměla v programu, přesto to prosadila v parlamentu. Mluvím o prodloužení možnosti čerpat tzv. náhradní výživné ze dvou na čtyři roky, tedy jeho navýšení z 24 na 48 měsíčních výplat.

30.10.2023 v 15:43 | Karma: 8,79 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Zkoušky ze znalostí? Spíš zkoušky z nedostatku

Nedostatek míst na školách zvyšuje tlak na tvrdost při přijímacích řízeních s cílem vyselektovat jen ty nejúspěšnější, a ty zařadit do systému vzdělávání. Co bude ale dál s těmi ostatními? Víme to skutečně?

10.8.2023 v 8:52 | Karma: 8,20 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Manželství pro všechny. Pro všechny?

Kdyby pánbůh chtěl, aby člověk uměl létat, dal by mu křídla. Kdyby příroda chtěla, aby dva jedinci téhož pohlaví mohli počít dítě, zařídila by to. Kdyby stejnopohlavní páry odedávna tvořily rodinu, nebylo by dnes o čem diskutovat.

17.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,93 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 14,01
  • Průměrná čtenost 387x
Pavel Staněk je český politik a právník, v letech 2010 až 2013 a opět od října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2007 až 2010 náměstek ministra spravedlnosti ČR, člen ODS. Zakladatel advokátní kanceláře ARROWS.

Seznam rubrik